• Srbija postaje centar auto industrije u jugoistočnoj Evropi?!

   • 17. Jul 2009.

  • Jedna od kompanija koja se juče obavezala da će uložiti novac u industriju automobila jeste nemački „Leoni"

   Prenosimo tekst iz Politike, pri čemu pažnju treba obratiti na deo ispisan masnim slovima. Optimizam ili ...

   Sedamnaest domaćih i stranih kompanija investiraće u Srbiju 127,3 miliona evra i zaposliti 2.402 radnika. To je predviđeno ugovorom koji su predstavnici ovih firmi juče potpisali sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja.

   Reč je o programu podsticaja investitorima, koji sprovodi Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), za šta je iz budžeta Srbije izdvojeno 9,1 milion evra a kompanije će u proseku dobijati od 2.000 do 10.000 evra po otvorenom radnom mestu u 15 opština u Srbiji.

   Prema rečima Vesne Perić, direktorke Agencije, ovaj iznos nije ni približan sumi koju zemlje u okruženju izdvajaju kako bi privukle strane ulagače.

   – Mnogi ekonomski teoretičari su nas kritikovali što na ovaj način privlačimo investitore, ali da to ne radimo Srbija se uopšte ne bi ni našla na listi zemalja koje su interesantne za potencijalne ulagače. Tako da ovo svakako nisu bačene pare – objasnila je Vesna Perić, dodajući da će novac koji je država izdvojila za godinu ili dve biti vraćen kroz poreze i doprinose.

   Upravo taj period, prema oceni ministra ekonomije Mlađana Dinkića, obeležiće oporavak od krize i početak razvoja. Tako će, kako je rekao, 2011. godine proizvodnja iz mnogih zemalja biti premeštena u Srbiju, a do tada našoj zemlji preostaje da se postepeno oporavi od posledica ekonomske krize.

   – Važno je da već sada vidimo svetlo na kraju tunela. Od ukupno 17 firmi koje će investirati u Srbiju, mnoge od njih bave se proizvodnjom auto-delova, što će našoj zemlji doneti veliku korist – istakao je Dinkić, naglašavajući da će Srbija u dogledno vreme postati centar auto-industrije u jugoistočnoj Evropi.

   Jedna od kompanija koja se juče obavezala da će uložiti novac u industriju automobila jeste nemački „Leoni”, koji se bavi proizvodnjom žica i kablova za kola. Ova firma planira da otvori fabriku u Prokuplju i zaposli ukupno 1.300 radnika.

   – Opredelili smo se za Srbiju zato što u vašoj zemlji ima kvalifikovane radne snage – rekao je Helmut Cajnder, izvršni potpredsednik „Leonija”. – Nameravamo da odavde snabdevamo rezervnim delovima tržište zemalja centralne Evrope, a da bismo u tome uspeli prethodno ćemo u Srbiju uložiti 15 miliona evra.

   Osim delova za automobile, u Srbiji će se praviti i sportski avioni. Kraljevačka firma „Aero ist Jurop” dobila je od Agencije za strana ulaganja pomoć za pokretanje proizvodnje aviona i zapošljavanje ukupno 54 radnika.

   – Pravićemo pet tipova sportskih aviona i sve što proizvedemo izvozićemo u Italiju, Španiju i Francusku – istakao je Milorad Matić, vlasnik kompanije „Aero ist Jurop”. – Prodavaćemo ih po ceni od 30.000 do 60.000 evra i skoro svi delovi će biti proizvedeni u Srbiji. 

   Preduzeća koja su juče potpisala ugovor sa državom kako bi zaposlila ljude i pokrenula investicije nisu samo proizvođači mašina. Među njima ima i firmi koje se bave poljoprivredom i koje će uložiti novac u razvoj nerazvijenih područja kao što su, recimo, Varvarin i Svrljig.

   Inače, ministar Dinkić je juče obećao domaćim i stranim ulagačima značajne subvencije ako odluče da investiraju u nedovoljno razvijene krajeve Srbije.

   – Ako neko odluči da gradi fabriku automobila na jugu Srbije, imaće subvenciju od 5.000 evra po radnom mestu. Ako reši da investira u centralnu Srbiju subvencija će biti 4.000, a za onoga ko uloži u proizvodnju u Vojvodini obezbeđena je subvencija od 3.000 evra po radnom mestu – zaključio je Dinkić.

   Izvor: www.politika.rs


  •