• Toplovod ispod asfalta spas od leda i snega

   • 07. Novembar 2011.
   • Izvor: www.pressonline.rs

  • Prvi put u Srbiji, na Zlatiboru se postavlja toplovod u saobraćajnicu, koji će zimi biti spas od leda i snega, a ujedno će i saobraćaj biti sigurniji

   Toplovodne cevi biće postavljene u dužini od dva kilometra, a zagrevaće se geotermalnom vodom.

   Nakon dvogodišnjeg istraživanja i postavljanja bušotina na Zlatiboru, iz kojih su potekle geotermalne vode, energija tih voda iskoristiće se za zagrevanje ulice. Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović kaže da će se ove zime zagrevati raskrsnica i saobraćajnica koja vodi sa magistralnog puta ka centru Zlatibora, kao i sam centar ove planine - Kraljev trg.

   - Kao energent za grejanje koristiće se hidrotermalna energija koja vodu izbacuje pomoću toplotnih pumpi. Geotermalnu vodu dobijamo iz jednog veoma značajnog nalazišta podzemnih voda, koje se nalazi u naselju Sloboda, na samo stotinak metara od trga. Dubina te bušotine je 100 metara, a kapacitet joj je 100.000 litara dnevno. Temperatura vode iznosi 10 stepeni Celzijusovih i to je dovoljno za zagrevanje ove deonice u zimskom periodu - rekao je Stamatović.

   Inače, na ovoj saobraćajnici, pogotovu u zimskom periodu, kada je kolovoz, iako se redovno čisti, pod snegom i ledom, često se događaju saobraćajne nezgode.

   Izvor: www.pressonline.rs


  •