• Sjajan automobil odlazi u oldtajmere

   • 29. Februar 2012.
  • Na žalost, još jedan sjajan automobil prestaje da se proizvodi i polako dobija status klasika. Reč je o Mazdi RX-8, sportski automobil (izgleda sjajno u crvenoj boji, ali ga nije lako naći u istoj jer se u Japanu crvena boja automobila ne smatra posebno srećnom), koja, i pored za svoje vreme sjajnih mehaničkih inovacija, u poređenju sa najnovijim modelima sportskih automobila, ipak troši isuviše benzina i ima velike emisije izduvnih gasova.


   Na stazi Centra NAVAK ispraćen je nedavno u istoriju i na našem tržištu jedan od sportskih automobila, koji će definitivno naći svoje mesto u knjigama o automobilskoj istoriji, „mazda RX-8“. U trenutku lansiranja 2003. godine, ovaj model je predstavljao evoluciju sportskog automobila sa rotacionim motorom. Mazda je bila i ostala jedini proizvođač automobila u svetu koji je proizvodio i rotacione vankel motore. Njegov dinamični i sportski dizajn, jedinstveno centralno otvaranje vrata i prostor za četvoro putnika, uz „RENESIS“ rotacioni motor, učinili su ovaj model pravim hitom među kupcima sportskih automobila širom sveta.

   Sportista u krvi

   Tokom jednočasovnog druženja na stazi Centra NAVAK, koliko je tokom jednog dana izdvojeno za svaku redakciju koja je prisustvovala oproštaju od legendarnog modela, imali smo priliku da se podsetimo svih kvaliteta koje ovaj automobil poseduje. Odlična stabilnost i kočnice su ono što se svakako očekuje od automobila ovakvog kalibra, ali svakako glavna impresija je motor. Rotacioni agregat predstavlja pravu egzotiku, a oduševio nas je njegov zvuk koji podseća na sportske motocikle, kao i lakoća kojom se vrti u visokim obrtajima, kada i pokazuje raskošni potencijal.
   Mazdu RX-8 krasi pojava klasičnog sportskog modela sa moćnim i dinamičnim dizajnom eksterijera koji ostavlja utisak kao da se automobil kreće čak i kad stoji. Uz sve detalje koji čine jedan sportski auto, poput širokih bokova, upadljivih izduvnih cevi, velikog otvora za hladnjak ili 19-oinčnih točkova, i enterijer ovog modela je sportski, ali istovremeno sofisticiran, sa sportskim kokpitom, obrtomerom čija se crvena zona penje kako motor dostiže radnu temperaturu, uz sportski oblikovana i dizajnirana sedišta.
   Centralni stil otvaranja vrata je jedinstven kod modela RX-8, danas koliko i 2003. godine kada se pojavio na tržištu.

   Nagrađivan motor
   “RENESIS” rotacioni motor je dobio osam nagrada od kada je uveden 2003. godine, uključujući i nagradu “Najbolji svetski motor godine” 2003. i 2004. godine. “RENESIS” rotacioni motor je doneo velika unapređenja na polju štedljivosti i očuvanja životne sredine, istovremeno dajući automobilu pravi sportski duh i jedinstvene sportske performanse, i to bez korišćenja turbo-punjača. Rotacioni motor raspolaže snagom od 231 KS pri 8,200 obrtaja, ubrzava od 0 do 100 km/h za 6.4 sekunde uz maksimalnu brzinu od 234 km/h. Uz šestostepeni menjač, prvobitno razvijen za treću generaciju modela MX-5, RX-8 pruža optimum mogućnosti da se savlada visoki obrtni moment rotacionog motora. RX-8 je model koji je kroz svoju istoriju donosio neverovatno zadovoljstvo u vožnji svim sportski nastrojenim vozačima. Proizvodnja modela RX-8 zvanično se završava ove godine, a prvi čovek Mazde Takaši Jamanuči izjavio je da će, bez obzira na zatvaranje jednog poglavlja, rotacioni motor uvek ostati otelotvorenje duha kompanije Mazda. RX-8 ostaje u sećanju kao legendarni sportski model Mazde, čije ime stoji upisano u istoriju automobilizma.

    

   Izvor: Topspeed


  •