• Volvo bez petocilindraša i šestocilindraša

   • 23. Septembar 2011.

  • Kako bi smanjili potrošnju goriva kod svih svojih modela, Šveđani odlučili da u budućnosti ugrađuju samo motore sa četiri i tri cilindra

   Volvo će u narednih deset godina prestati da ugrađuje motore sa pet i šest cilindara u svoje automobile, već će se zadržati samo na onima sa tri i četiri cilindra, čak i kada su u pitanju najveći modeli.

   Tako će kod nekih modela ekonomičnost biti unapređena i za 35 odsto, što je od presudne važnosti za ispunjenje budućih, veoma strogih ekoloških normativa u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

   Šveđani svoju novu porodicu motora nazivaju VEA ili Volvo Environmental Architecture, a čine je 1,5-litarski trocilindarski i 2,0-litarski četvorocilindarski dizel i benzinski motori, svi sa direktnim ubrizgavanjem i turbo punjačima.

   Volvo planira i da redukuje troškove proizvodnje svojih automobila primenom SPA (scalable platform architecture) sistema, koji omogućava da se čak 80% modela sklapana istoj liniji. Prvi „SPA model“ biće novi S80, koji stiže 2014. godine.


  •