• Volvo testira KERS

   • 27. Maj 2011.

  • Inženjeri švedskog proizvođača tvrde da uz pomoć KERS-a može da se redukuje potrošnja goriva i do 20 odsto

   Već dugo se sa KERS sistemom srećemo u Formuli 1, a Porsche ga je uspešno primenio na svom 911 GT3 R Hybrid trkačkom automobilu.

   Međutim, Šveđani su odlučili da ovaj sistem primene i na serijskim vozilima.

   Podsetimo se, KERS je skraćenica za „Kinetic Energy Recovery System“, lagan i relativno jeftin kvazi-hibridni sistem – on praktično „skladišti“ energiju koja se stvara prilikom kočenja i kasnije je oslobađa prilikom ubrzavanja.

   Šveđani kažu da će uz njegovu primenu ubrzanje automobila biti znatno bolje, te će vozač imati osećaj kao da pod haubom ima znatno snažniji motor.

   Volvo će već ove jeseni početi testiranje svojih vozila opremljenih KERS-om u javnom saobraćaju. Njegov KERS će biti instaliran na zadnjoj osovini.

   Kada vozač pritisne kočnicu, zamajac KERS-a će se zavrteti i do 60.000 o/min i „skladištiti“ mehaničku energiju. Kada se kočenje završi i automobil krene dalje, ta energija će početi da se oslobađa i da pomaže ubrzanje.

   Navodno, u određenim slučajevima prilikom kočenja standardni motor će se gasiti, pošto je energija KERS-a dovoljna da ponovo pokrene automobil. Nazovimo ovo naprednijom „start-stop“ funkcijom.

   KERS će svoje prednosti najbolje pokazati u gradskoj vožnji, sa mnogo (oštrih) zaustavljanja i kretanja, dok pri krstarenju neće imati veliku ulogu (kao ni elektromotor klasičnih hibrida).

   Inženjeri čak očekuju da bi i u kombinovanoj vožnji zahvaljujući KERS-u motor automobila mogao da bude ugašen čak polovinu vremena!?

   Deluje previše lepo da bi bilo istinito, tako da ćemo pre oduševljenja ipak sačekati prve praktične rezultate i rešavanje „dečjih bolesti“.


  •