• Porsche 911 dobija "pop-up" haubu

   • 17. Maj 2011.

  • Zaključujući na osnovu prijavljenog patenta, Porsche radi na „pop-up" sistemu koji će u deliću sekunde izdići haubu u slučaju udara pešaka

   Jezički čistunci će reći da se ne kaže hauba, već poklopac motora. U ovom slučaju postoji samo jedan problem. Porsche 911 ima motor pozadi.

   Pošto smo ućutkali čistunce, pređimo na stvar. Svi znamo koliko su pešaci opasni po farove, branike, haubu i šoferku. Naročito vole da iskoče pred nas kada žurimo negde i ne smemo sebi da dozvolimo luksuz zaustavljanja na crvenom svetlu.

   Tada je veoma korisno imati haubu koja se u deliću sekunde podiže kako nam pešak ne bi glavom oštetio motor ili nešto od pratećih elemenata.

   Šalu na stranu, „pop-up“ hauba zaista može da spasi život pešaku, mada mnogi još uvek sumnjičavo vrte glavom.

   „Službeni“ naziv za je „aktivni poklopac motora“. Ovaj sistem je prvi koristio Jaguar XK 2006. godine; Britanci su ga razvili u saradnji sa „Volvoovim“ inženjerima. Iste godine dobio ga je i Citroen C6, a danas ga ima veći broj automobila.

   Stoga ne čudi što je i Porsche odlučio da se pozabavi aktivnim poklopcem. Za sada nije sigurno koju vrstu sistema će koristiti, mada se uglavnom koristi pirotehnika, a i tada postoji nekoliko verzija.

   Inače, poklopac može da se podigne za samo 30 milisekundi nakon što kompjuter prepozna udarac u pešaka. Kada je u pitanju Citroen C6, podiže se za 65 milimetara.  


  •