• Menjač "gleda" u GPS

   • 07. April 2011.

  • Tehnologija u modernim automobilima svake godine pravi veliki korak napred, ali značajan ograničavajući faktor predstavljaju cena i pouzdanost

   Stoga se novi „izumi“ u serijskim vozilima pojavljuju prilično „stidljivo“. Jedan od najnovijih primera je automatski menjač koji korisi GPS uređaj kako bi predvideo promenu stepena prenosa.

   Na njemu radi BMW, čiji inženjeri kažu da je u finalnim fazama razvoja. Na žalost, za sada se ne zna kada će se pojaviti u ponudi nemačkog proizvođaća.

   Ovaj sistem funkcioniše vrlo jednostavno, bar na prvi pogled. Softver za kontrolu rada osmostepenog automatskog menjača, „odluke“ donosi na osnovu brojnih faktora, među kojima su brzina kretanja, broj obrtaja, stanje podloge, tempo vožnje, navike vozača...

   Sada su u BMW-u među faktore za određivanje idealnog stepena prenosa ubacili i podatke sa GPS uređaja, pa će softver moći da predvidi da, na primer, automobil za 200 metara nailazi na oštru uzbrdicu ili lakat krivinu. Tako će menjač moći ranije da se prebaci u niži stepen.

   Plan je da se naknadno u priču ubace i kamere sa softverom za prepoznavanje krivina, raskrsnica i drugih „pojava“ na putu, te da softver za kontrolu menjača koristi i te informacije.

   Međutim, koliko god je nova tehnologija u stanju da pomogne vozačima i serviserima, toliko može i da im zagorča život. Šta ukoliko menjač počne neobično da se ponaša zbog loše mape GPS uređaja, problema sa satelitom ili neke greške u softveru?


  •