• Srpski san o F1 traje

   • 27. Januar 2010.
   • Izvor: www.novosti.rs

  • Španci su u grdnim problemima (pre svega finansijskim, ali i organizacionim), iako imaju mesto u startnom gridu

   Španska F1 armada je mirnu luku potražila u Beogradu! Vlasnik Kampos rejsing tima, nekadašnji vozač Formule 1, Adrijan Kampos sa kompletnom „svitom“ boravio je u Beogradu, pokušavajući da spase što se spasti može!  

   Ulog učešće u Formuli 1!
   S druge strane pregovaračkog stola Zoran Stefanović, šef Stefan GP tima.

   Razlog dolaska Kamposa u Srbiju je, za dobro upućene, bio samo pitanje dana. Jer, 1. februara Sportska komisija FIA (Svetska automobilska federacija) zaseda u Parizu i utvrđuje konačan spisak učesnika narednog šampionata sveta Formule 1. 

   Španci su u grdnim problemima (pre svega finansijskim, ali i organizacionim), iako imaju mesto u startnom gridu F1 za 2010. Stefan GP, prvi srpski gran pri tim, takođe muku muči. 

   Ali sasvim druge vrste. Iako je bolid (kupljena tehnika od Tojote F1) spreman, zatvorena finansijska konstrukcija, odabrani vozači, obavljeni kreš testovi, sedište u vrtešci najbržeg cirkusa na svetu je još neizvesno.

   Dakle, Kampos je luku spasa potražio u Beogradu. Reporter „Novosti“ strpljivo je čekao satima dok su, u jednoj beogradskoj vili, trajali pregovori. Iza staklenog zida atmosfera nalik partiji pokera. Ulozi veliki. Za Špance je najvažniji ekonomski momenat, a Stefanović piše istoriju srpskog automobilizma.

   Španci nude mesto Stefan GP timu, ali šta traže zauzvrat?
   Najzad kraj sastanka. Samo par faotografija, kaže Kampos, pružajući ruku, nije mu do razgovora.

   - O svemu će vas izvestiti gospodin Stefanović. Žurimo u Španiju imamo mnogo posla. Nije sve još gotovo - kaže Kampos.
   Stefan kaže da dogovor nije postignut.

   - Hteli su da nam prodaju ne mesto nego ceo tim. Pri tome ga i nemaju. Nemaju ni bolid jer se „Dalara“ (proizvođač šasija) povukao. A, tražili su i neverovatno mnogo novca. Šteta mogli smo to da završimo, pa da potvrdimo da imamo mesto u šampionatu.  Ovako ostaje da čekamo naredne dane - kaže Stefanović.

   Zvoni mobilni. Prvi čovek „Dalare“, koji je takođe nedavno bio u Beogradu, zove i interesuje se da li je postignut dogovor.
   Nešto kasnije sekretarica Bernija Eklstona, uskoro i Berni „grmi“ sa druge strane „žice“.

   Nema ništa za novine da kaže neprikosnoveni šef F1, ali jasno je „vuče konce“, njemu je stalo da grid bude kompletan. To bi značilo da će 1. februara „preseći“ da će Stefan GP dobiti šansu?

   - Ništa još nije gotovo, radimo kao da sutra startujemo - kaže Stefanović i žuri na aerodrom, pravac Keln.
   San o srpskoj Formuli 1 i dalje traje.

   Eklston Uu “Miroru“
   Šer Formule 1, Berni Eklston je u broju od utorka engleskog „Mirora“ izjavio da španski (Kampos) i američki (USF1) tim imaju problema. Pre svega finansijskih ali da „postoji tim spreman da uskoči“.

   U istom članku, novinar objašnjava da Eklston „najverovatnije misli na Stefan GP tim koji nastavlja da razvija šasiju, motor i menjač Tojota F1 tima“.

   Šta su tražili?
   Nezvanično smo saznali da je Kampos od Stefan GP tima tražio da pokrije dosadašnje „realne troškove tima“. Reč je, tvrde Španci, o sumi od oko 12 miliona evra plus plaćanje duga italijanskoj „Dalari“. Stefanović je, posle konsultacija sa savetnicima, odbio ovu ponudu uz obrazloženje da „Španci nemaju ni pola bolida“.

   Sena u timu?
   Nedavno je Kampos rejsing saopštio da je potpisao ugovor sa prvim vozačem za narednu sezonu. Slavnog imena! Radi se o Brazilcu, nećaku legendarnog Ajrtona Sene, Brunu Seni. Govorilo se tada da Bruno donosi „u miraz“ i osam miliona dolara sponzorskih ugovora, ali čini se da ni ta suma nije dovoljna za start Kamposa 14. marta u Bahreinu.

   Izvor: www.novosti.rs


  •