• I Morgan se okreće struji

   • 19. Avgust 2011.

  • Morgan Motor Company radi na razvoju električnih sportskih automobila

   Morgan Motor Company je jedan od proizvođača automobila koji izuzetno drži do tradicije. Kompaniju je osnovao Harry Frederic Stanley 1910. godine i upravljao njome sve do 1959, kada je umro u 77. godini života.

   Kormilo je tada preuzeo njegov sin, Peter Morgan, sve do svoje smrti 2003. godine; nasledio ga je sin, Charles Morgan.

   Svi automobili se proizvode ručno, a kupci na isporuku prosečno čekaju oko dve godine. Fabrika ima oko 160 radnika.

   Atmosfera u fabrici će uskoro postati znatno „naelektrisanija“, pošto je odlučeno da se započne sa razvojem električnih automobila.

   Najavljena je saradnja sa nekoliko britanskih kompanija, kako bi se zajedničkim snagama razvio Morgan E+ (da, još jedan automobil sa slovom e u imenu...).

   Kao osnova uzet je model Aero SuperSports, a kompanija Zytek Automotive će da obezbedi litijum-jonske baterije i elektromotor od 70 kW (95 KS). Kompanija Radshape je zadužena za modifikacije karoserije, dok se CENEX brine oko finansiranja.

   Za sada je teško proceniti koliko bi električni Morgan mogao da košta, pa čak ni kada bi mogao da se nađe u prodaji (ukoliko sve bude išlo po planu i projekat ne propadne).

   Poseban problem predstavlja insistiranje konstruktora da se koristi manuelni menjač. Prva dva prototipa trebalo bi da budu završena sledeće godine.


  •