• BMW M5 dizel?!

   • 19. Avgust 2011.

  • BMW-ovo M odeljenje počinje da radi na dizel verziji Serije 5

   Danas na raspolaganju imamo mnoge veoma brze dizel automobile – problem je jedino novac.

   Na primer, tu je BMW 335d sa 286 KS, koji do 100 km/h može da ubrza za samo šest sekundi i bez napora stigne do elektronski ograničenih 250 km/h.

   Ništa sporiji od njega nije ni Mercedes C 350 CDI sa 265 KS, dok Audi A4 3.0 TDI sa 240 KS „traži“ samo jednu desetinku više da stigne do „stotke“.

   Međutim, ni jedan od njih se ne može nazvati pravim sportskim automobilom. Stoga su u BMW-u odlučili da konačno kupcima ponude rasnog sportskog dizelaša i to u ambalaži u vidu Serije 5.

   Praktično, biće to dizel M5, mada će gotovo sigurno nositi oznaku 550dM. M5 je ipak M5 i sa time nema igranja.

   Na osnovu imena mogli bismo lakomisleno da pomislimo kako će ga pokretati 5,0-litarski motor, ali to bi bila velika greška. Odlučeno je da dobije 3,0-litarski agregat, koji već postoji u dve verzije, sa jednom turbinom i 245 KS i sa dve turbine i 286 KS, u gore pomenutom 335d modelu.

   Međutim, da bi ovaj motor bio dostojan svoje uloge u „petici“ sa M oznakom, pomagaće mu čak tri turbine, a zahvaljujući i mnogim drugim unapređenjima, biće u stanju da razvije više od 500 konjskih snaga uz ogroman maksimalni obrtni moment – skoro 900 Nm.  

   Kako kažu u BMW-u, ovaj automobil će moći da se kupi isključivo sa pogonom na svim točkovima, upravo zbog silovitog razvoja snage i obrtnog momenta.  

   Naravno, „tro-turbinski“ dizelaš će se naći i u drugim BMW-ovim modelima, ali bez dodatne M oznake.


  •