• A6 Hybrid startuje sledeće godine

   • 25. Jul 2011.

  • Audi A6 Hybrid krenuće u prodaju 2012. godine, bar u Nemačkoj i drugim razvijenim evropskim zemljama

   Reč je o automobilu sa kombinovanim pogonom – pokreću ga dobro poznati 2,0-litarski turbo benzinski motor sa 211 KS i 350 Nm (1,500 – 4,200 o/min), i elektromotor od 54 KS (40 kW) i 210 Nm.

   Kombinovana snaga oba motora je 245KS i 480Nm, a prema fabričkim podacima Audi A6 Hybrid troši 6,4l/100km.

   TFSI agregat je modifikovan tako što je alternator izbačen u potpunosti kao pomoćni agregat, turbo punjač je prilagođen potrebama hibridnog sistema, a izmenjen je i osmostepeni Tiptronic menjač. Električni motor ima trostruku namenu – pogonski agregat, starter benzinskog motora i generator.

   Litijum jonska baterija (266 V, kapacitet 1,3 kWh), teška samo 36,7 kg , veoma je kompaktna - ima zapreminu od samo 26 litara. Nalazi se u posebnom spremištu ispod prtljažnog prostora i potpuno je zaštićena u slučaju udesa.

   Ukoliko dođe do povećanja temeperature baterije iznad dozvoljene vrednosti, na scenu stupa sistem za hlađenje.

   Vozač tokom vožnje može odabrati koji režim rada hibridnog pogona želi prostim pritiskom na dugme. EV režim daje prioritet električnom pogonu, D režima koristi oba pogona paralelno, dok S režim angažuje oba pogonska sistema u potpunosti.

   Elektronski sistem vozaču prikazuje efikasnost hibridnog pogona na vrlo razumljiv način. Dva pokazivača – pokazivač snage i pokazivač ekonomičnosti (zeleni i narandžasti opsezi) koji jasno ukazuje kako se koristi hibridni pogon u datom trenutku.

   Audi A6 Hybrid se suptilno razlikuje od standardnih modela. Zadnji deo, branici i pragovi nose oznake Hybrid, dok je ekskluzivna Artik bela boja na raspolaganju samo kupcima ovog modela.

   Težak je 1,770 kg, može da dostigne brzinu od 100 km/h koristeći samo elektromotor i da pređe tri kilometra na električni pogon ukoliko se kreće konstantnom brzinomod 60 km/h. U stanju je da ubrza do 100 km/h za oko sedam i po sekundi.


  •