• Rate kredita teško padaju

   • 08. Jul 2011.
   • Izvor: www.novosti.rs

  • Niža referentna kamatna stopa centralne banke ne utiče na cenu pozajmica. Na visinu kamata utiče ponovno uvođenje učešća i depozita od 30 odsto na kredite vezane za evro

   Narodna banka Srbije u četvrtak je smanjila referentnu kamatnu stopu za 0,25 odsto, tako da sada iznosi 11,75 odsto. 

   Ovo znači da centralna banka veruje da inflacija usporava i da bankari mogu da smanje kamatne stope na kredite u domaćoj valuti. 

   Naime, cena dinarskih zajmova najviše zavisi od visine referentne stope centralne banke. Trenutno su kamate na ove pozajmice od 22 do 36 odsto i u odnosu na prošlu godinu su povećane kod mnogih banaka.

   Ali, na visinu kamata poslednjih mesec dana nije uticala samo referentna kamatna stopa, nego i odluka NBS da ponovo uvede učešće i depozit od 30 odsto na kredite vezane za evro, što automatski usmerava građane na zajmove u dinarima, za koje nisu potrebni ni učešće, niti depozit.

   Signal
   Centralna banka je uputila signal da će pojeftiniti domaći novac, i mi ćemo za taj procenat korigovati kamate - tvrde bankari. - Veći pad kamata na dinarske kredite ne treba se očekivati u skorije vreme.

   Prošle godine su se mnogi građani odlučivali za dinarske kredite, jer su banke nudile gotovinske i autokredite u domaćoj valuti sa kamatom do 17 odsto godišnje. 

   Klijenti su mogli i da biraju - hoće li plaćati fiksnu kamatu (koja je bila malo skuplja) ili će rizikovati i koristiti mogućnost plaćanja promenljivih kamata. Ko se odlučio za promenljivu kamatu, sada se kaje, jer je ona, u ovoj godini, povećana u proseku za sedam odsto.

   Evropa
   Evropska centralna banka je u četvrtak povećala referentnu kamatnu stopu za 0,25 odsto na 1,5 odsto, u pokušaju da obuzda inflatorne pritiske koji ugrožavaju kupovnu moć u evrozoni.

   Izvor: www.novosti.rs


  •