• Krediti samo za kola

   • 28. Jun 2011.
   • Izvor: www.novosti.rs

  • Poslednjih dana pojačano interesovanje građana samo za neke bankarske pozajmice. Gužve na šalterima samo za nabavku automobila. Od stanova odustaju

   Građani imaju još samo dva dana da potpišu ugovor sa bankom po starim uslovima, ukoliko žele kredit vezan za evro. 

   Posle toga moraće da polože učešće ili depozit od 30 odsto za kratkoročne zajmove, dok je za komercijalne stambene ulog 20 odsto. 

   U većini banaka nema mnogo zainteresovanih građana za gotovinske i potrošačke zajmove, kao i stambene pozajmice, ali je gužva u nekoliko banaka koje odobravaju subvencionisane autokredite za nabavku „punta“ pod povoljnijim uslovima od tržišnih.

   To su, pre svega, Kredi agrikol i Findomestik banka, koje su od ukupno primljenih 2.638 zahteva za ovaj zajam, dobile 90 odsto aplikacija i isto toliko odobrile autokredita za popularni „Fijatov“ auto.

   - S obzirom na to da se obavezno učešće za kredite indeksirane u evrima od 30 odsto, a koje važi od 30. 6. 2011. odnosi i na subvencionisane kredite za kupovinu vozila proizvedenih u Srbiji, interesovanje za ovaj tip kredita je višestruko povećano u poslednjih desetak dana - kaže Raško Tomašević, direktor marketinga Kredi agrikol banke. 

   - Kako bismo bili u mogućnosti da svim klijentima koji su zainteresovani da kupe ovo vozilo uz subvencionisani kredit, naša banka je povećala broj zaposlenih koji rade na obradi zahteva za ovu vrstu kredita da bi se klijentima u najkraćem roku podneti zahtevi odobrili.

   Prema podacima Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja do 3. juna, podneto je 2.638 zahteva za kupovinu „punta“ na kredit, u vrednosti 18,15 miliona evra, a odobreno do ovog datuma 1.790 zajmova vrednih 12,3 miliona evra. 

   Kod Kredit agrikola je konkurisalo 1.112 građana, a do prvih dana juna ova banka je odobrila 778 pozajmica. Kod Findomestika je zahteve podnelo 718 građana, a kredit dobilo 368 klijenata. Kamata na subvencionisani autokredit za nabavku „punta“ je 4,5 odsto, a rok otplate sedam godina. Ove dve banke nude kamatu od 3,95 odsto.

   Izvor: www.novosti.rs


  •