• Broj vozila vraćenih lizing kućama drastično porastao

   • 13. Avgust 2010.
   • Izvor: www.pressonline.rs

  • Više od 800 klijenata koji nisu mogli da otplaćuju rate vratilo automobile lizing kućama od početka godine, dok je za tri prethodne bilo 1.600 takvih slučajeva

   Broj vozila vraćenih lizing kućama zbog nemogućnosti njihovih vlasnika da otplaćuju rate drastično je porastao i ove godine je dvostruko veći nego prethodnih. 

   Od 1. januara 2010. lizing kućama u Srbiji vraćeno je više od 800 vozila, dok je za prethodne tri godine takvih slučajeva ukupno bilo 1.600, nezvanično je potvrđeno Pressu u lizing kućama.

   U zvaničnim izjavama, zastupnici lizing kuća nisu želeli da iznose zbirne brojke, navodeći da takve podatke nemaju, ali su potvrdili da klijenti vraćaju vozila pre svega pritisnuti skokom evra i opštom krizom. 

   Najčešće se to dešava posle godinu ili dve od preuzimanja automobila. Većina onih koji kasne sa plaćanjem rata u početku pokušava ipak da izgura ugovor do kraja, ali kada shvate da definitivno nisu u stanju da isfinansiraju kupovinu vozila, vraćaju ključeve kola. Od početka godine, inače, u Srbiji je sklopljeno 5.300 lizing ugovora za kola.

   - Od početka godine prodali smo oko 250 vozila na lizing, dok nam je do sada vraćeno njih 150-160, kupljenih i ranije i ove godine - rekao je za Press Vladimir Aljinović iz „VB lizinga".

   Zahtev posle treće rate
   On je objasnio da se korisnicima lizinga preporučuje da vrate sami vozilo posle treće neuplaćene rate.

   I u „Porše lizingu" navode da im je u toku prvih šest meseci ove godine vraćeno oko 200 vozila.

   - U prvoj polovini godine imali smo 1.600 lizing ugovora. Do sada nam je vraćeno oko 200 vozila - navela je marketing menadžer te kuće Ružica Ristić-Pristovšek.

   „Inteza lizing" je od početka godine finansirao 250 lizing ugovora. Do sada su 24 kupca odustala i vratila vozila.

   Kako za Press priča Beograđanka Nevena Todorović, automobil je kupila na lizing 2008. godine i mislila je da će za nekoliko godina otplatiti automobil.

   - Uzela sam „punto" na lizing od sedam godina, sa ratom od 130 evra mesečno. Bilo mi je idealno što nije morao da se plati depozit. Međutim, tada mi je plata bila 40.000 dinara. Tada 500 evra, a danas mogu da kupim 380 evra za te pare - jada se Nevena, i sračunava da joj je plata u evrima manja tačno za visinu mesečne lizing rate!

   - Pošto su mi roditelji ostavili jednosoban stan, ne plaćam kiriju, ali zato veći deo plate izdvajam za račune i hranu. I pre dve godine sam se jedva „krpila", sada bi sa ratom za kola to već bilo naučna fantastika - priča Nevena.

   Ništa bez odluke suda
   Ima i onih koji ne vrate automobil, već samo proslede otplatu nekom drugom.

   - Pre dva meseca video sam da više ne mogu da otplaćujem kola, pa sam u dogovoru sa lizing kućom ugovor prebacio na prijatelja. On je nastavio da otplaćuje rate, a meni je vraćen depozit od oko 1.000 evra - ispričao je za Press Đorđe Stojanović.

   Prema rečima Ružice Ristić-Pristovšek, vozila koja se vrate u lizing kuće najčešće se ponovo prodaju na lizing, a u nekim slučajevima završe i kod auto-dilera koji ih prodaju za gotovinu.

   - S obzirom na to da se 90 odsto lizing ugovora odnosi na firme, a zna se da nelikvidnost muči privredu, jasno je zašto se smanjuje broj lizinga - kaže član uprave „Hipo lizinga" Svetlana Martić.

   Lizing kompanije ne mogu samoinicijativno da oduzmu automobil korisniku, iako ne plaća mesečne rate. To je moguće samo po sudskoj odluci, za koju sud ima rok od tri dana od podnošenja zahteva.  

   NBS: LIZING DO 40 ODSTO PLATE
   Limit zaduženja građana za lizing trebalo bi da se poveća na 40 odsto plate, odnosno na 60 odsto ako korisnik ima stambeni kredit, objavila je juče Narodna banka Srbije.

   Prema podacima NBS, u Srbiji posluje 17 lizing kompanija. Na kraju marta ove godine tržište finansijskog lizinga vredelo je 82,6 milijardi dinara, što je za 1,1 odsto manje nego na kraju 2009. godine.

   Izvor: www.pressonline.rs


  •