• Ovajdili se na kursu

   • 25. Jul 2010.
   • Izvor: www.novosti.rs

  • Bankari u petak prodavali evro i za tri dinara više od procenjene vrednosti NBS. Evro u ratama za kredit računali čak po 107,73 dinara

   Panike nema, kako kažu nadležni, što je kurs premašio 105 dinara, ali su se, ipak, bankari uznemirili ili shvatili da mogu još da love u mutnom, pa su vrednost evra dodatno napumpali, i u petak su ga prodavali od 106,67 do čak 107,73 dinara. 

   Ovo veoma zabrinjava građane i privrednike, a naročito one koji otplaćuju kredite vezane za evro, jer većina banaka primenjuje upravo svoj prodajni kurs kada obračunava rate. 

   Tako, svako kome sada stiže mesečna obaveza za uzeti zajam, izdvojiće u proseku od 500 do 1.500 dinara više nego u junu.

   Menjači
   U menjačnicama nema veće potražnje, niti kupovine deviza. Za evro su menjači plaćali u petak od 104,20 do 104,40 dinara, a prodavali ga po 105,80 do 106 dinara.

   Prema rečima Miodraga Zdravkovića, ekonomiste, postoje racionalni razlozi zašto sada evro jača, i zašto će tako biti i u narednom periodu. 

   Banke povlače kratkoročni kapital iz Srbije jer nisu motivisane da na visokoj kamatnoj stopi i mogućnosti slabljenja dvostruko zarađuju.

   - Dinar će slabiti dok se u potpunosti ne povuče kratkoročni kapital, i dok preduzeća ne stabilizuju svoju mogućnost da servisiraju spoljne obaveze iz domaćih prihoda - smatra Zdravković. 

   - Evro bi mogao da oslabi na 100 i manje dinara ukoliko bi NBS (ili Ministarstvo finansija), na primer, povećala kamatnu stopu na recimo 12 odsto ili 15 odsto.

   Prodajom deviza, kako kaže Zdravković, NBS subvencioniše izlazak kratkoročnog kapitala iz Srbije, i pitanje je da li bi, na primer, prodajom po kursu od 110 ili 115 dinara za evro kaznila špekulativan priliv. Da bi se u budućnosti sprečilo špekulativno jačanje dinara prema evru, neophodno je razmisliti o pravnim mehanizmima koji bi to onemogućili - oporezivanje kratkoročnih tokova, valutnih transakcija, trgovine repo i trezorskim papirima, zakonske zabrane za određene vrste deviznih tokova...

   Izvor: www.novosti.rs


  •