• Prepolovljena prodaja kola na lizing!

   • 04. Novembar 2009.
   • Izvor: www.pressonline.rs

  • U prvih deset meseci ove godine potpisana su 3.772 lizing ugovora za kupovinu putničkih i teretnih vozila

   U prvih deset meseci ove godine potpisana su 3.772 lizing ugovora za kupovinu putničkih i teretnih vozila, što je dva puta manje u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je Pressu u Agenciji za privredne registre (APR). U lizing kućama kažu da se najviše uzimaju vozila vredna oko 10.000 evra, dok se skupi automobili skoro uopšte ne traže!

   Najviše je opala prodaja teretnih vozila na lizing, i to za dve trećine. Od početka 2009. na lizing su prodata 1.063 kamiona, a u istom periodu prošle godine sklopljeno je čak 2.988 ugovora. Što se tiče putničkih vozila, ove godine je na lizing kupljeno 2.600 automobila, a prošle 4.338, dok je sa prošlogodišnjih 198 autobusa prodaja ove godine pala na 98. Slično je i sa motorima čija je prodaja na lizing prepolovljena.

   Član uprave „Hipo lizinga" Svetlana Marić kaže za Press da najveći broj klijenata raskida ugovore jer nema novca da otplaćuje rate za lizing.

   - Jedna od posledica ekonomske krize koja je obeležila ovu godinu jeste i povećanje broja raskinutih ugovora za kupovinu preko lizinga, jer određeni broj klijenata više nije u prilici da servisira svoja dugovanja. U više od 80 odsto slučajeva ugovori se raskidaju kada se ustanovi objektivna nemogućnost servisiranja obaveza preuzetih od klijenata. Očekujemo da ćemo 2009. godinu završiti sa više od hiljadu potpisanih ugovora, dok je taj broj tokom prethodnih godina bio na mnogo višem nivou - kaže Marićeva.

   Besparica
   Ona objašnjava da se na lizing najviše kupuju vozila srednje klase, čija se cena kreće oko 10.000 evra, dok je kupovina luksuznih vozila minimalna.

   - Ove godine uočili smo da više od polovine finansiranih vozila spada u nižu srednju klasu vozila, čije cene se kreću na nivou od 10.000 evra. Generalno se može zaključiti da je interesovanje za vozila od 10.000 do 12.000 evra najveće, dok je interesovanje za luksuzna vozila smanjeno - kaže Marićeva.

   Kako bi se sačuvale od neredovnih platiša, lizing kuće se dovijaju na različite načine. Direktorka marketinga „S lizinga" Dragica Mujković kaže za Press da nekim klijentima čak savetuju da ne uzimaju lizing ako se proceni da neće imati dovoljno novca za otplatu.

   - Dešava se da pojedinim klijentima čak predlažemo da se uzdrže od kupovine ukoliko to za njih u datom momentu nije najbolja opcija ili procenimo da će u budućnosti imati eventualnih poteškoća u vraćanju lizing rate. U prvom redu cilj nam je da postignemo sigurnost naših plasmana i ne ugrožavamo budućnost naših klijenata. Sugerišemo im ponekad da, ako ne mogu sebi da priušte novi automobil, dođu na naš plac i izaberu neki od polovnjaka koji su uzeti prilikom prekinutog lizinga. Tako će dobiti pouzdana kola koja su servisirana i imaju osiguranje - objašnjava Mujkovićeva.

   Snalaženje
   Ipak, postoje i lizing kuće kojima nije drastično smanjen broj novih ugovora. Tako direktor sektora za finansiranje vozila „Inteza lizinga" Ivan Jauković kaže da u ovoj kući broj novih ugovora nije mnogo opao jer je kompanija i ranije bila veoma oprezna kod sklapanja ugovora.

   Kredit uz zalogu najpopularniji
   U Agenciji za privredne registre kažu da je od lizinga mnogo popularnija kupovina kola na kredit uz zalogu. To je sistem u kojem kupac zalaže neku svoju imovinu u vrednosti automobila koji kupuje, što banci garantuje da će vratiti svoje pare ukoliko vlasnik kola ne bude imao novca da ih dalje otplaćuje. Prema podacima APR-a, od početka godine su na kredit uz zalogu kupljeni 7.772 automobila, 1.864 teretnih vozila, 87 autobusa i 57 motora. U agenciji kažu da ne postoje zbirni podaci koliko je vozila uzeto na operativni lizing, ali da ovu vrstu lizinga daje veoma mali broj kuća jer im je suviše rizična.

   „Porše" broj jedan
   Generalni direktor „Porše lizinga" Vojo Miladić kaže za Press da je broj sklopljenih lizing ugovora u ovoj firmi pao za 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

   - I pored toga, „Porše lizing" i „Porše mobiliti" zauzimaju prvo mesto na tržištu svih lizing kuća u odnosu na ukupan broj sklopljenih ugovora, odnosno drugu poziciju u odnosu na obim finansiranja - kaže Miladić.

   - Mi nismo išli na to da osvojimo što veći deo tržišta, već da se zaštitimo na najbolji način. Tako kada procenimo da neka firma koja uzima kola neće moći redovno da servisira svoj dug, onda im obično ne odobrimo lizing. Zbog toga sada nemamo probleme koje imaju neke kuće, koje ne mogu da naplate dugove - kaže Jauković.     

   Izvor: www.pressonline.rs  


  •