• Trampom kredita, zajam 4,5 puta skuplji

   • 30. Oktobar 2009.
   • Izvor: www.politika.rs

  • Zamenom zajma, odnosno refinansiranjem, mesečna rata se prepolovljuje, ali se produženjem roka otplate ukupna cena povećava

   Građani koji poslednjih nekoliko meseci iz dugova pokušavaju da isplivaju tako što stare kredite menjaju novim, odnosno pojas za spasavanje traže u takozvanom refinansiranju, izlažu se riziku da zbog produženog roka otplate na kraju plate čak četiri i po puta veću kamatu. Ukoliko, na primer, klijent stari zajam sa periodom otplate na dve godine zameni novim kreditom koji mora da vrati za pet godina, mesečna rata može da bude i dva puta niža. Međutim, po sistemu „ko ne plati na mostu, plati na ćupriji”, novim modelom vraćanja zajma posle pet godina ukupna kamata može da bude i 4,5 puta veća, jer bankari obično povećaju kamatu na novi zajam.

   Čak i u slučaju da kamata ostane nepromenjena posle pet godina, klijent koji je stari zajam zamenio novim na kraju će platiti 2,5 puta veći iznos od prvobitnog.

   Na ovu upozoravajuću računicu tačku su stavili stručnjaci sa ekonomskog portala „Kamatica”. Oni objašnjavaju da je poseban polet ovakvim kreditima dala odluka Narodne banke Srbije da ukine vremensko ograničenje na ovakve kratkoročne gotovinske zajmove.

   – Iakovećina poslovnih banaka kredite za refinansiranje javno definišekao pomoć građanima koji nisu u mogućnosti da prate mesečnu ratu, često se iza tih „dobrih namera” krijuvlastiti ciljevi povećanja profitabilnosti – uvereni su kreatori te računice.

   Vrlo je česta ponuda banaka da kredite u otplati do 24 meseca bankari menjajukreditom sa rokom otplate na 60 meseci. Klijenti u tim situacijamane dobijajupotpune informacije o rizicima i poneseni smanjenjem mesečne rate za 15 do čak 35 odstopristaju na nov kredit. Uz to često dobiju i dodatni gotov novac (dodatno se zaduže) kako bi maksimalno iskoristili mogućnost kreditnog zaduživanja, objašnjavaju iz „Kamatice”.

   Računica poslovne banke u ovom slučaju je sledeća: mesečna rata ne smanjuje se smanjenjem kamate, već produženjem roka otplate. Tako da umesto da se zadrži ista kamatna stopa i na taj način klijentu olakša otplata smanjenjem mesečne rate od 50 odsto, najčešće se povećava kamatna stopa, smanjuje mesečna otplata za 15 do 35 odstoi produžava rok otplate. Posmatrajući celokupni period otplate,poslovna banka refinansiranjem kredita zaradi 20 do 40 odsto više nego na kreditu koji je predmet refinansiranja, tvrde stručnjaci sa ovog internet portala.

   Kod gotovinskog kredita od, na primer, 5.000 evra (uz period otplate na dve godine sa kamatom od 17 odsto) mesečna rata iznosi 244 evra. U slučaju da klijent odluči da ovaj stari kredit zameni novim sa produženim rokom otplate na pet godina, mesečna rata će biti 149 što je bezmalo 100 evra manje nego kod starog zajma. Međutim, bankari će iskoristiti duži rok otplate i mesečnu kamatu sa 17 povećati na 29 odsto, tako da će umesto da na ime kamate klijent plati 865 evra na kraju iskeširati čak 3.935 evra. Čak i da je mušterija nastavila da kredit vraća po staroj kamati, posle pet godina bi na šalteru ostavila 2.264 evra.

   Izvor: www.politika.rs


  •