• Novi Sad: Mobilisali i trulu zastavu 128

   • 28. Novembar 2011.
   • Izvor: www.novosti.rs

  • Obaveštenje iz vojske razljutilo Daneta Poznića, vlasnika starog automobila. Materijalne stvari građana, navode iz Ministarstva odbrane, podležu vojnoj obavezi

   Regionalni centar Ministarstva odbrane u Novom Sadu obavestio je pismeno Daneta Poznića iz Bačkog Gračaca da će ga 6. decembra posetiti komisija koja će izvršiti pregled njegovog "motornog vozila i saopštiti raspored vozila u rezervi". Poznić je veoma iznenađen što komisija uzalud troši pare, jer je njegova "zastava" prešla 160.000 kilometara i tri puta je havarisana i farbana.

   Poznić, poznat kao jugoslovenski nostalgičar i patriota, osnivač šestog ogranka četvrte mini-Jugoslavije, kaže da se iznenadio i postavlja sebi pitanja na koja nema odgovor. Pokazuje službeno pismo: preambula, poziv na zakone i uredbe...

   - Prvo, da li je moguće da komisija ide tako po Srbiji od kuće do kuće da pregleda u kakvom su stanju naša vozila, zar u eri informatike nema bolji način nego da tako troši pare? Da li je naša vojska spala na jednu trulu "zastavu"!? Uvređen sam i pogođen, pored toliko moćnih limuzina sa kubikažom i konjima uzima u rezervu moju dotrajalu "zastavu" - veli Poznić, i dodaje da mu stari automobil služi samo u dve svrhe: da poseti svoju decu i, za ne daj bože, da on i njegova supruga imaju čime da se odvezu do lekara.

   Dane priča da je 1991. godine ostao bez posla u transportnom preduzeću "Mostonga" i da živi od nekoliko jutara zemlje, kao i da ga nikad niko nije pitao kako mu je kad u najboljim godinama nije potreban nikome.

   - Nisam sam, hiljade nas je tako poniženo. Ali, kad bude stani-pani oni će opet pozvati sirotinju i mi ćemo opet poći jer samo je izgleda nama potrebna otadžbina, onima koji imaju pare verovatno nije. Nedavno sam u okolini Novog Sada nabasao na svadbu sa 500 svatova i 250 limuzina kakvih na jednom mestu nema ni u Arapskim Emiratima. Što njih ne pregledaju i uruče im karton "vozila u rezervi"? - ne krije ogorčenje Poznić.

   U Ministarstvu odbrane kažu da im nije poznat Poznićev slučaj, ali napominju da i materijalne stvari u posedu građana podležu vojnoj obavezi. Na spisku stvari koje građani moraju da u slučaju vanrednog ili ratnog stanja predaju Vojsci Srbije su automobili, kamioni, građevinske mašine, ali i čamci, barže i brodovi. Ratni raspored mogu da dobiju i letilice, pumpe za gorivo, štamparije, pa čak i konji i goveda sa zapregama.

   Na adrese vlasnika vozila i opreme koja su, u slučaju rata, potrebna vojsci, već duže stižu pozivi da stvari koje poseduju prijave vojnim organima. Reč je, kako objašnjavaju u Ministartvu odbrane, o redovnom ažuriranju spiskova. Mobilizacija stvari poslednji put je primenjena 1999. godine.

   - Najveći broj poziva upućen je na adresu vlasnika motornih vozila i kamiona, i to na osnovu policijske evidencije - kažu u Ministarstvu.

   Kazne do 40.000 dinara
   Vlasnicima stvari koje mogu da budu mobilisane, a ne odazovu se na poziv vojnih organa i ne podnesu na uvid tražene podatke i isprave, ili ne omoguće popis i pregled vozila ili mašine, može biti izrečena globa od 10 do 40 hiljada dinara. Ukoliko je vlasnik stvari preduzeće, propisane kazne dostižu i 450.000 dinara.

   Izvor: www.novosti.rs


  •