• Pauk odneo auto invalidu

   • 25. Novembar 2011.
   • Izvor: www.novosti.rs

  • Milenku Pupovcu „pauk" u Pančevu odneo auto jer je parking samo za Pančevce. Smederevljanin preti tužbom. Propis promenjen početkom novembra

   SMEDEREVO - Milenko Pupovac, ratni vojni invalid iz Smedereva, tužiće odgovorne u Pančevu zbog ugrožavanja ljudskih i Ustavom zagarantovanih prava i sloboda, jer mu je „pauk“ digao vozilo s parkinga za invalide na osnovu gradske odluke da se tu mogu parkirati samo invalidi iz Pančeva.

   Pupovčeva „jugo florida“ postala je početkom oktobra plen „pauka“ u Ulici Svetozara Šemića u Pančevu, na mestu označenom za invalide. Pošto je platio odnošenje auta, potražio je objašnjenje.


   - Dobio sam odgovor da sam nepropisno parkirao vozilo jer je to mesto za invalide. Kada sam rekao da sam ratni vojni invalid ranjen u Hrvatskoj, da imam nalepnicu na vozilu i rešenje kao dokaz, ljubazno mi je objašnjeno da to važi samo za pančevačke invalide. Ostao sam šokiran, i to osećanje nije prošlo ni kada sam početkom novembra dobio isti odgovor od Gradskog veća, koje je odbilo moju žalbu - kaže u neverici Milenko.

   “PAUK“ OŠTETIO AUTO
   OSIM što je morao da plati 10.000 dinara za odvoženje vozila i za taksu na žalbu, Milenko ima veću glavobolju, jer mu je „pauk“ oštetio auto, a problem je kako će da naplati obeštećenje.
   - „Pauk“ trenutno nije osiguran. Jedna osiguravajuća kuća je raskinula ugovor s preduzećem „Higijena“, a procedura kod druge kuće je u toku. Šetaju me danima, trošim novac, iako ni ja ni supruga nemamo stalan posao. I sve zbog sumanute ideje o diskriminaciji invalida - kaže Pupovac.

   U pančevačkoj Agenciji za saobraćaj za „Novosti“ je potvrđeno da je prema odluci o mirujućem saobraćaju iz 2010. godine, na mestima za invalide zabranjeno parkiranje vozila koja nemaju znak pristupačnosti koje izdaje ova agencija. Takođe navode da odluka više ne važi.

   - To su bila mesta za vozila invalida sa naše teritorije, koja imaju znak pristupačnosti. Uvideli smo posle pritužbi građana da je to problem. Invalid je invalid, gde god da je, pa smo izmenili odluku. Po njoj svi koji poseduju dokumenta i dokaze o invaliditetu nadležnih organa, drugih lokalnih samouprava ili država imaju pravo da besplatno parkiraju vozila na mestima za osobe sa invaliditetom. To smo prvi uradili u Srbiji - pravda se Ranko Marčetić, direktor Agencije za saobraćaj.

   Marčetić navodi da će sada međunarodni znak za invalide biti dovoljan za parkiranje.

   Izmenjena odluka pančevačke vlasti, koja je, inače, stupila na snagu dan pošto je Milenkova žalba odbijena, nije uticala na njegov slučaj.

   - Tražim da nadležni utvrde zašto meni to pravo nije priznato u Pančevu. To je diskriminacija, ugrožavanje Ustavom zagarantovanih prava. Potražiću pravdu na sudu i odgovor na pitanje da li je odluka pančevačkih vlasti bila u skladu sa Ustavom ove zemlje - ljut je i dalje Pupovac.

   Izvor: www.novosti.rs  


  •