• Zbog "čašice" iza rešetaka

   • 06. Novembar 2011.
   • Izvor: www.novosti.rs

  • Policija pijane vozače kažnjava novčano, upisivanjem bodova i pritvorom. Od januara do septembra, u Srbiji evidentirano da je čak 87.207 vozača vozilo u alkoholisanom stanju

   Bolje vozim kada popijem, često se može čuti da govore srpski vozači. Ipak, mnogi ne znaju da u slučaju da ih saobraćajna policija zaustavi, pored naplaćene visoke kazne i upisanih bodova, oni lako mogu da završe na trežnjenju u pritvorskoj jedinici.

   Zbog tog prekršaja, za prvih devet meseci ove godine u Srbiji, čak 87.207 vozača je kažnjeno, od čega je njih 9.306 zadržano na trežnjenju. Prema rečima načelnika Uprave saobraćajne policije Dragiše Simića, patrole MUP širom zemlje svakodnevno sprovode kontrole kojima utvrđuju da li su vozači pod dejstvom alkohola, odnosno psihoaktivnih supstanci.

   Provera
   - Celokupna procedura je regulisana novim zakonom, koji je doneo i određene novine - kaže Simić.

   - Za utvrđivanje da li je vozač pod dejstvom alkohola, policijski službenici koriste alkometar, droga test i drugo. Ukoliko vozača, iz opravdanih razloga nije moguće proveriti, on se dovodi u najbližu odgovarajuću zdravstvenu ustanovu radi podvrgavanja stručnom pregledu. Ako vozač osporava izmerenu količinu alkohola, on na licu mesta podnosi zahtev, i na sopstveni trošak se podvrgava analizi krvi, urina ili drugih telesnih materija.

   Kada patrola konstatuje da osoba koju su zaustavili ima više od dozvoljene količine alkohola u krvi (0,3 promila) piše joj „samo“ kaznu, a ako premašuje 1,20 promila momentalno se vodi na trežnjenje.

   - Mera zadržavanja određuje se vozaču kod koga je utvrđeno da je u teškom, veoma teškom, potpunom alkoholisanom stanju ili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci - objašnjava Simić.

   - On se zadržava do otrežnjenja, a najduže 12 sati. Onaj koji odbije da se podvrgne ispitivanju na prisustvo alkohola, odnosno psihoaktivnih supstanci takođe se dovodi u pritvor. Iste mere mogu se primeniti i prema vozaču koji je blago, umereno ili srednje alkoholisan, ako postoji opasnost da će nastaviti sa upravljanjem automobilom pošto je isključen iz saobraćaja.

   Vreme zadržavanja računa se od trenutka kad je pripadnik MUP na mestu prekršaja primenio naređenje i saopštio razloge za zadržavanje. Vozač se posle toga odvodi u službene prostorije policije određene za tu namenu.

   Pritvor
   Mi smo imali priliku da vidimo kako izgleda najveća pritvorska jedinica u Beogradu (29. novembar), gde se dovode svi kojima se odredi privremeno zadržavanje, pa i oni na trežnjenju. Prostorije su velike i imaju mogućnost da prime do 14 osoba istovremeno. Bitan je podatak da se u njima nikada ne mešaju oni koji tu leže zbog krivičnog dela i „prekršajci“ i naravno muškarci i žene.


   Cenovnik premeštanja
   Ako je neophodno i ne postoji drugi način da se vozilo pomeri sa kolovoza, policija može angažovati „šlep službu“, da to uradi o trošku vozača, vlasnika ili korisnika. On je dužan da nadoknadi troškove premeštanja, skladištenja i čuvanja automobila i preuzme vozilo odmah po prestanku razloga za premeštanje, a najkasnije u roku od 24 sata. Cenovnik ove usluge donosi Vlada.

   - Vozači se na trežnjenje dovode i danju i noću, a u zavisnosti od stepena pijanstva, zadržavaju se od šest do 12 sati - ispričao nam je komandir policijske ispostave za dežurstvo i obezbeđenje Mladen Ostojić.

   - Interesantno je da zbog vožnje u alkoholisanom stanju, mnogo više dolaze žene. One često umeju da budu, da tako kažem, histerične, ali nema tu pravila. Najviše alkohola je imao jedan Kinez koga su doveli kod nas, i njemu je proverom utvrđeno 3,07 promila. Bilo je ovde mnogo javnih ličnosti, da je teško i setiti se svih.

   Većina ljudi postavlja logično pitanje - šta se u ovoj situaciji događa sa automobilom? Postoji nekoliko mogućih rešenja, koja opet zavise od okolnosti. Vozilo se može ostaviti na najbližem bezbednom mestu, ili, u varijanti da saputnici nisu pili, uz saglasnost vozača oni mogu da sednu za volan. Ipak, nekad okolnosti nalažu da auto mora da se odšlepa.

   Bolnica umesto ćelije
   Bolesna, povređena ili osoba koja pokazuje znakove težeg trovanja alkoholom ne može se zadržavati u policijskim prostorijama. Njoj policajac obezbeđuje prevoz u zdravstvenu ustanovu gde dobija neophodnu lekarsku pomoć.

   Izvor: www.novosti.rs


  •